İzmir Tınaztepe Üniversitesi
Restoratif Yoga Eğitmen Eğitimi Programı

İzmir Tınaztepe Üniversitesi<br>Restoratif Yoga Eğitmen Eğitimi Programı

Eğitimin Amacı

Restoratif Yogayı bütünsel sağlık uygulamaları kapsamında öğretmek isteyen sağlık personeli için öğrencilerinin fiziksel ve duygusal olarak tuttukları gergin katmanları fark etmelerine,  sinir sistemlerini sakinleştirmelerine, fiziksel ve zihinsel olarak rahatlamalarına destek olacak bir alan açmak için Restoratif Yogayı paylaşmanın sanatına hoş geldiniz…
Bizler duygusal olarak dengede yaşama kabiliyeti ile doğduk. Ancak yaşadığımız modern dünyanın koşulları bu denge haline her an meydan okuyor. Kronik stres, aynı anda birçok işi yapmaya çalışmak, gelecek kaygıları, sürekli bir yerlere yetişme çabası… Bunlar hepimizin yaşamının bir parçası.
Ama bizler duygusal olarak dengede olmadığımızda yorgunuz, bitkiniz, sürekli kaygılıyız ve kronik olarak ağrı çekiyoruz. Bizler bu dengesizliğin etkilerini zihnimizde, bedenimizde ve yaşamımızın her anında tecrübe ediyoruz.
Restoratif Yoga, bu denge haline erişebilmek için bize araçlar sunan,  bedeni rahat ve kolayda olduğu pozisyonlarda yardımcı araçları kullanarak desteklediğimiz böylece sıhhati ve rahatlamayı, gevşemeyi kolaylaştıran meditatif bir bilinçli rahatlama uygulaması.
Eğer Restoratif Yoga anlayışınızı, pratiğinizi ve öğretme kabiliyetinizi derinleştirmeyi arzu ediyorsanız ‘Asana Ruhun Dili’ ve ‘Modern Yoganın Kadim Tarihi’ kitaplarının yazarı, Gülin Zeytunlu tarafından en son bilimsel araştırmalara dayanarak hazırlanan Restoratif Yoga Eğitmenlik Eğitimi programı tam size göre olabilir.
Bu programın amacı bedende ve zihninde tutulan gereksiz gerginlikleri fark etmek ve  fark etmenin ötesinde bu gerginlikleri rahatlatmak; aynı zamanda da bilinçli rahatlama becerisi geliştirebilmeniz  ve tüm bu tecrübelerinizi öğrencilerinizle paylaşabilmeniz için ihtiyacınız olan araçları sizlere sunmaktır.

Eğitime Kimler Katılabilir?

Restoratif yoga öğretmek isteyen tüm talipliler, Restoratif yogayı başkalarına öğretmek isteyecek kadar çok sevenler, yoganın terapötik yönünü pratiğine katmak isteyen sağlık çalışanları, doktorlar, hemşireler, fizyoterapistler, beden ile çalışanlar.

Eğitimin Kazanımları

Restoratif yoga sinir sisteminin dengelenmesi için uygun olan koşulları yaratır; böylece yoganın terapötik etkisiyle şekillenen uygulamalar yoluyla stresi azaltmak, öz farkındalık, öz şefkat ve şifa için içsel bir alan yaratmak mümkün olur.
Restoratif Yoga Eğitmenlik Eğitimi sizlere etkili bir Restoratif Yoga dersi hazırlamanın ve öğretmenin temellerini sunma niyetiyle hazırlandı.
Bu eğitime katılarak öğrencilerinize Restoratif Yoga dersleri verebilir, mevcut yoga derslerinize Restoratif duruşları etkin bir şekilde dahil edebilir, kişisel pratiğinizde derinleşebilir ve Restoratif Yogayı diğer terapötik modalitelerle entegre etmenin yollarını öğrenebilirsiniz.
Bu program kapsamında batı tıbbındaki  en son zihin-beden araştırmalarını ve bunların Doğu felsefesiyle nerede ve nasıl kesiştiğini keşfedeceğiz. Psoas ve sinir sisteminin anatomisi ile beş Kosha ve süptil bedenin anatomisine adanmış pratikler yoluyla fiziksel bedeni, enerji bedenini, duygusal bedeni ve zihinsel bedeni nasıl bütünleştireceğiniz konusunda bir anlayış kazanacağız. Gerginlikleri bırakmaya alan açmayı, rahatlamayı teşvik etmeyi ve kendi kendini iyileştirme sistemlerimizi optimize etmeyi öğreneceğiz.
Restoratif duruşlar,  nefes ve farkındalık uygulamaları ve rehberli rahatlama kullanarak onarıcı deneyimler inşa etmeyi derinlemesine inceleyeceğiz. Ayrıca sözlü yönlendirmelerin, hazırlanan akışın, öğrencileri daha derin rahatlama durumlarına taşımasındaki etkisini öğreneceğiz. Restoratif yogayı öğretmenin inceliklerine nüfuz edeceğiz.

Ne Öğreneceksiniz?

  • Sinir sistemini düzenlemenin yolları
  • Savaş veya kaç döngüsel tepkisinden çıkma ve adrenalleri beslemeyi öğrenme pratikleri
  • Rahatlama tepkisi teorisinin bilimi
  • Psoas ve sinir sisteminin anatomisi
  • Suptil bedenin anatomisi (Koshalar)
  • Restoratif Yoga ile çalışırken nörolojik, fiziksel, psikolojik ve enerjetik prensipler
  • Pratiklerinize ve verdiğiniz derslere örülebilir restoratif duruşlarda hassasiyet, beceri ve itinayla yardımcı araçları kullanmak ve bedeni desteklemek
  • Öz kaynaklarımızı sürdürülebilir kılmak için içeriden güçlendiren yavaş ve akıcı sekanslar
  • Temel akış hazırlama teorisi ve temaları
  • Öğrencileri daha derin bir rahatlama haline taşıyan sözlü yönlendirmeler ve dil becerilerinin kullanımı
  • Zihni, bedeni, ruhu besleyen meditasyonlar
  • Sinir sistemini ve hormon seviyelerini düzenleyen Pranayamalar
  • İç duyumları (Introseptif) kişisel uygulama ve öğretime entegre etmenin yolları
  • Yüz yüze veya online verilen özel dersler ve grup dersleri için Restoratif bir pratik hazırlamanın temelleri
  • Restoratif duruşları geleneksel Hatha Yoga veya Vinyasa derslerine katmak Restoratif Yogayı yaşamımıza ve dünyamıza barış ve huzur getiren bir pratik olarak paylaşmak.

Düzenleme Kurulu

Prof. Dr. Fisun ŞENUZUN AYKAR
Gülin Zeytunlu
Ögr Gör meltem Adaiçi

Eğitim Hakkında

Eğitimin Yöntemi:
Eğitim süresi: Eğitim 80 saatten oluşmaktadır. Eğitimimiz 6 hafta sürecektir. 
Eğitim şekli: Örgün/Uzaktan

  • 40 saat Canlı (online) buluşma
  • 40+ ek saatlik buluşma
    • 30 saat önceden hazırlanmış videolarla kısa dersler, asana klinikleri, pratikler, öğretici videolar
    • 10 saat ödevler, projeler ve okumalar

40 saati online olarak canlı gerçekleşecek eğitim kapsamında sistemimizi onaran, yenileyen, iyileştiren Yin tarzı yoganın rahatlamak için ihtiyacımız olan koşulları yarattığı, uzun süre içinde marine olduğumuz dinlenme duruşlarını öğrendiğimiz teorik ve pratik dersler, rehberli uygulamalar ve Restoratif Yoga öğretme pratiği yapabileceğiniz küçük grup egzersizleri yer alıyor.

Belgelendirme: Kurs sonunda sertifika sınavını geçen katılımcılara İzmir Tınaztepe Üniversitesi ve Yoga Alliance onaylı “Restoratif Yoga Eğitmeni Sertifikası” verilir.

Kurs ücreti: 4000 TL


Eğitim Kaynakları

Online eğitim yöntemleri kullanılarak yürütülecektir.

Sınav Formatı

Çoktan seçmelidir (test formatında).

Eğitimciler

Prof. Dr. Fisun ŞENUZUN AYKAR
Gülin Zeytunlu

Eğitim İçerikleri

MODÜL 1- TEMELLER: RESTORATİF YOGA VE SİNİR SİSTEMİ

Stres Tepkisi ve Rahatlama Tepkisi Teorisi
Bu açılış modülünde Restoratif Yoganın temel prensiplerine nüfuz edeceğiz. Bir pratiği fiziksel ve nörolojik olarak restoratif yapanın ne olduğunu konuşurken Restoratif Yoganın Yin Yogadan, meditasyondan ve Yoga Nidradan ayrıştığı noktalara değineceğiz.
Sinir sisteminin anatomisini stres tepkisi ve rahatlama tepkisi teorisi ile ilişkilendirerek keşfederken amacımız Restoratif yoga uygulamasını sinir sistemini sakinleştirmek, rahatlamak, gevşemek, şifalanmak, sağlıklı olmak ve sıhhatli kalmak için nasıl kullanabileceğimizi öğrenmek olacak.

MODÜL 2- RESTORATİF YOGANIN RUHU: SUPTİL BEDEN- KOSHALAR

Fiziksel, Enerjetik, Duygusal, Zihinsel ve Spiritüel Bedenleri Birleştirmek
Yoganın kalbi olan ‘bütünlük’ ve ‘birlik’ prensiplerini beş Kosha’dan yola çıkarak keşfedeceğimiz bu bölümde, varoluşumuzun katmanlarını keşfe açacağız kendimizi. Bu bölümde Koshalara nüfuz ederken anlayışımızı fiziksel bedenin ötesine taşıyan bedenlenmenin yogik tasavvurunun yani koshaların pratiğimize ve öğretimimize yaklaşımımızı nasıl şekillendireceğini konuşacağız.

MODÜL 3- DİNLENME VE SİNDİRME UYGULAMASININ FİZİKSEL ANATOMİSİ

Stres ve Rahatlama da ‘Psoas’a, ‘Diyafram’a ve ‘Vagus siniri’ne odaklanmak
90 dakikalık bir pratiğin ardından deneyimsel egzersizler yoluyla bedenin çekirdeğinin (core) temel anatomisini keşfedeceğimiz bu bölümde  hizanın nefesle olan ilişkisini ve nefesin sinir sistemi de dahil olmak üzere tüm sağlığımıza ve iyileşme sistemlerimize olan etkisini konuşacağız. Yukarıdan aşağıya (beyinden - bedene) ve aşağıdan yukarıya (bedenden - beyne) sağlığı öğrenirken Restoratif duruşlara entegre edilecek nefes egzersizlerine nüfuz edeceğiz.

MODÜL 4- SAVASANA: HİÇ BİR ŞEY YAPMAMA SANATI

Bedenin Zihnin ve Nefesin Hizası Savasana ve Restoratifler Yoluyla Anksiyete ile Çalışmak
Bu bölümde geleneksel Savasanayı  keşfederken, yoga pratiğinin kalbi olan derin gevşemeyi elde mevcut olan destek malzemelerle her bir bireyin ihtiyacına göre nasıl uyarlayabileceğimizi öğreneceğiz. Savasananın bireylerin bedenlerine  ve duygu durumuna göre adaptasyonlarını tartışacağız.  Ayrıca anksiyete, ve rahatça hareketsiz durmanın mümkün olmadığı durumlarda öğrencilerimize alternatif olarak önerebileceğimiz farklı restoratif duruşlara nüfuz edeceğiz. Bu modülde de temel yaklaşımımız olan yoga duruşlarının biçimden ziyade faydasına odaklanmanın önemine değineceğiz.

MODÜL 5- RESTORATİF 101 (ON DEMAND PROGRAM)

Gülin Zeytunlu tarafından  hazırlanmış video kayıtlarından oluşan  Restoratif 101, 30 saatlik kayıtlı dersten meydana geliyor.  Konu anlatımları, Restoratif asana klinikleri, dört ayrı Restoratif Yoga pratiği, bedeni ısıtmak ve restoratiflere hazırlamak için yavaş akışlar (slow flow vinyasa), ve Savasana pratiğini içeren bu bölümünde yer alan videoları iki haftalık bir zaman dilimi içerisinde kendi hızınızda tamamlayabileceksiniz. Eş zamanlı olarak Restoratif 101’de öğrendiklerimizi  interaktif mentorluk oturumlarında tartışmaya açıyor olacağız. Bu oturumlarda soru cevap, grup tartışmaları, küçük grup egzersizleri, breakout odalarında öğretme pratikleri yer alıyor.

Mentorluk Oturumu: Öğretme teknikleri ve metodolojiye odaklandığımız bu bölüm, soru cevap ve grup tartışmalarını içeriyor.

Breakout Pratikleri: Bu pratiklerde asistan öğretmenler ve Gülin Zeytunlu’nun gözetiminde her bir öğrenci öğretme becerilerini geliştirebileceği, geri bildirim alabileceği, sınıf arkadaşları ile etkileşim içerisinde olabileceği bir tecrübeye açılacak. Kısa bir örneklemenin ardından, ikişer kişilik öğrenci grupları küçük breakout odalarında çeşitli öğretme egzersizlerini pratik edecek, sonrasında ise tecrübelerimizi grupça tartışmaya açacağız.

MODÜL 6- ÖĞRENCİLERİ DAHA DERİN DİNLENME HALİNE DAVET ETMEK

Alan Tutmak ve Sözlü Yönlendirmeler
Bu bölümde Koshaları, sinir sistemini, sağ ve sol beyni, öğrenme ve algıyı, rahatlamayı destekleyen son nörolojik araştırmaları, dili, öğrenci öğretmen bağlantısını kullanarak kelimeleri hassasiyetle seçmeyi, görselleme yaratmayı, akış hazırlamayı ve öğrencilerimizin kendi şifalarını başlatmalarına yardımcı olacak hız ve tonu yeşertmeyi öğreneceğiz.  Aynı zamanda rehberli rahatlama, meditasyon ve yoga nidrayı keşfedeceğiz.

Mentorluk Oturumu: Öğretme teknikleri ve metodolojiye odaklandığımız bu bölüm, soru cevap ve grup tartışmalarını içeriyor.

Breakout Pratikleri: Bu pratiklerde asistan öğretmenler ve Gülin Zeytunlu’nun gözetiminde her bir öğrenci öğretme becerilerini geliştirebileceği, geri bildirim alabileceği, sınıf arkadaşları ile etkileşim içerisinde olabileceği bir tecrübeye açılacak. Kısa bir örneklemenin ardından, ikişer kişilik öğrenci grupları küçük breakout odalarında çeşitli öğretme egzersizlerini pratik edecek, sonrasında ise tecrübelerimizi grupça tartışmaya açacağız.

MODÜL 7- RESTORATİF YOGAYI ONLİNE ÖĞRETMEK

Restoratif Yogayı online öğretmekle bir stüdyo ortamında öğretmek birbirinden çok farklı. Bu bölümde yardımcı malzemelerin - propların kullanımı, görsel demonstrasyonlar, sözlü yönlendirmeler, akış hazırlama konularına odaklanarak öğrencimiz ile bir arada olmadığımız ve öğrencilerimizi göremediğimiz zamanlarda Restoratif Yogayı nasıl öğretebileceğimize nüfuz edeceğiz. Sanal alemde karşılaşabileğimiz zorluklara önceden hazırlıklı olmanın yollarını konuşacağız. Bu bölümü online yoga öğretmeyi, kullandığımız sanal platformlardan, teknolojiye, derslerin tanıtımından kullandığımız teknik malzemelere kadar geniş bir yelpaze içerisinde ele alıp modern çağda yoga öğretmenin en etkin tekniklerini tartışmaya açacağız.

MODÜL 8- BREAKOUT ROOMDA ÖĞRETME DENEYİMİ, KAPANIŞ, SORU VE CEVAP & MEZUNİYET ÇEMBERİ

Eğitimler